En bra säng är kanske det viktigaste valet i livet

En bra säng som gör att du sover gott ger välbefinnande. Sömnens kvalitet är bland det som påverkar människans livskvalitet mest. Sköna nätter ger bra dagar, så enkelt är det. Du och din kropp vet bäst.

En säng skall kännas rätt för dig och passa dina sovvanor. För somliga kan det ändå kännas svårt att välja rätt säng då det är en hel del annat att tänka på när man skall byta säng. Samtidigt skall det inte göras svårare än vad det är så med lite hjälp på vägen och med stöd av en kunnig sängförsäljare så har du snart en säng som passar just dig och dina behov.

Var, när, hur?

När du skall välja säng är det många faktorer som spelar in. Det första man behöver klarlägga är ju givetvis vem som huvudsakligen skall sova i sängen och hur och när sängen skall användas. Det är självklart så att olika sängar passar olika bra i olika sammanhang – på en säng till gästrummet ställs andra krav än en till föräldrarsovrummet.

Välj rätt typ av säng

Den här informationen avser att hjälpa dig välja en bra resårsäng som passar dig och dina behov. Det finns huvudsakligen tre typer av resårsängar:

En ramsäng kännetecknas av att den är lite nättare i sin utformning då den har fjädersystem som är monterat i en ram. Den kallas också ibland för resårsäng. En bra ramsäng uppfyller mångas förväntningar på en god säng med hög sovkomfort och till rätt pris.

En kontinentalsäng har oftast flera resårsystem vilket ger ett större komfortdjup och bättre sovkomfort. Dessutom får sängen ett annat visuellt uttryck. En kontinentalsäng tillför sovrummet en designkänsla då den upplevs mer som en möbel än andra sängmodeller.

Med en ställbar säng får man praktiska funktioner genom att huvud- och fotända kan regleras. När det gäller denna sängtyp kan utseende variera en hel del och även funktionalitet i form av bland annat reglerbarhet, handkontrollers beskaffenhet och motorns styrka.


DNA - resårsystem, stoppning och en bäddmadrass

Kombinationen av resårsystem och stoppning är det som huvudsakligen avgör komfort och följsamhet i en resårsäng. Faktorer som textil och ram påverkar också men i en betydligt mindre grad. Det finns gamla beprövade resårer som bonell och lfk som är så kallade öppna resårsystem där de individuella fjädrarna är sammanflätade. De nya moderna resårsystemen ligger istället i små individuella fickor som gör att de rör sig oberoende av varandra. Systemens karaktär, kvaliteten och höjd avgör hur bra avlastning och komfort man kan uppnå.

Stoppningen som ligger närmst kroppen är viktig för hur bra resårsystemets effekt och följsamhet blir och också här finner man ofta många skillnader mellan sängar. Enklare sängar har oftare mindre följsamma stoppningsmaterial och vice versa.

En skandinavisk resårsäng har en bäddmadrass ovanpå sängen och den avgör slutgiltigen sovkomforten. Variationen är stor mellan tunna eller tjockare madrasser, mjukare och omfamnande eller fastare och mer stabila madrasser. Många tycker det är en smaksak även om det idag säljs mer mjukare och följsammare bäddmadrasser.


Vilka val är viktiga för dig?

När det kommer till upplevelse av komfort och vilken fasthet som passar just dig kan vi bara rekommendera att provligga i butik. När det gäller andra saker kring sängens egenskaper så finns det mycket att välja bland och endast du vet vad som är viktigt för dig.

Storlek har betydelse

Sängar kommer i olika storlekar och en persons normala sovplats är 90x200 och 180x200 för två. Kanske vill du ha mer plats för att du trivs med det eller kanske får du nöja dig med mindre för att du inte har plats? Vissa modeller finns i extra långa mått för dig som är lång och andra modeller kan du skräddarsy måtten för att passa i en speciell yta.

Färg, design och totaluttryck

Olika sängtyper har olika uttryck. Vill man ha ett möbelliknande uttryck väljer många kontinentalsäng. De olika tygerna har sedan stor påverkan på hur utseendet blir för att inte tala om färgen och hur den matchar övriga sovrummet. Andra val att göra är att välja till passande tillbehör som exempelvis gavlar, sänglådor och ben.

Adderad funktion

På marknaden finns idag också sängar med olika lösningar för integrerad förvaring om man har behov av extra förvaringsplats. Funktion kan också handla om adderade egenskaper som främjar hygien och/eller sovkomforten. Många bäddmadrasser har avtagbara, tvättbara fodral och det finns också sängar som till och med har avtagbara och tvättbara klädslar, allt för en fräschare säng. Det finns också bäddmadrasser med specifika egenskaper för bland annat tempraturreglering, ventilation och förbättrad hygien.

Godkända och rekommenderade sängar

Det finns sängar som granskats externt och fått lov att bära olika erkända konsumentmärkningar. Det innebär att de uppfyller krav som satts upp för att du som konsument bättre skall kunna ta ställning produkternas egenskaper. Exempel på sådana märkningar är Astma- och Allergiförbundets märkning Svalan och miljömärkningen Svanen.


Varje sängtyp finns i fyra modeller

Ju bättre en säng är desto bättre följsamhet har den, något som är en effekt av komfortdjup och materialval. Men det behöver inte vara så att den mest påkostade sängen är den bästa för dig utan personlig preferens och sovstil kan göra att du trivs bättre i en annan modell. Hildings sängar är märkta med Svanen och alla ramsängar utom Start är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet.

Family Plus

Detta är våra absolut bästa sängar som både har det största komfortdjupet och en mycket exklusiv och omfamnande känsla. Det 18 cm höga aktiva pocketsystemet ger perfekt avlastning över hela sängens yta och den perforerade stoppningen sörjer för en skön sovkomfort. Finns i fastheterna medium och fast.

Family

En högklassig säng som i sin komfort är mer direkt och stabil samtidigt som den har mycket bra följsamhet och tryckavlastning. Med ett flexizon pocketssytem som följer kroppen vilar man skönt i sängen och perforerade stoppningen ger god ventilation. Finns i fastheterna medium, fast och extra fast.

Original

Dessa sängar har en mer klassisk och stabil känsla. Följsamheten är god och upplevelsen är genomgående fastare än för Family och Family Plus. Med ett stabilt rakt pocketsystem rör sig fjädrarna individuellt relaterat din kropp och stoppningen ger ett bra, ventilerat sovklimat. Finns i fastheterna medium och fast.

Start

Detta är vår instegsnivå och enklaste säng som har en enkel, rak och fast känsla. Pocketsystemet är stabilt liksom stoppningen vilket ger en påtagligt stabil känsla. Finns i fastheterna medium och fast.


Konsten att provligga en säng

Det ska helt enkelt kännas bra att ligga i sängen samtidigt som du naturligtvis ska trivas med sängens utseende och tillbehör.

Det bästa sättet att få reda på vilken säng som passar dig är att prova sängen utan ytterkläder på. Lägg dig som du brukar när du går till sängs, hopkurad i fosterställning, i framstupa sidoläge, på mage eller på rygg – känn efter och lyssna på kroppen för bara du själv vet hur rätt säng ska kännas.

Ta god tid på dig på dig och ligg kvar – hur länge som är lagom varierar men ligg minst några minuter. Sängen du väljer skall du trivas i och då är det värt att investera tillräckligt med tid för att hitta rätt. Prova flera olika modeller så du får uppleva skillnader i sovkomfort.

Prova olika kombinationer av säng och bäddmadrass och var inte rädd för att be sängsäljaren om råd om vilken säng som bäst uppfyller just dina behov. Här hittar du din närmaste butik!


Tips för bättre sömn

Sömn är viktigt och en bra säng är en del av god sömn. Samtidigt finns det faktorer som bara du kan påverka för att optimera din egen sömn.

Sängen

Det är viktigt att du har en skön säng så att du kan ligga utan att behöva få ont och då är madrassen A och O. Ergonomiskt tryckavlastande sängar och bäddmadrasser gör att kroppen kan vila i ett avslappnat och naturligt läge och därmed försvinner eventuella spänningar som skapar värk.


Vad säger forskare om sömn

Forskare världen över är eniga om att vi fortfarande vet mycket lite om sömn och om vad som händer i hjärnan när vi sover. Det man vet är att sömnen är ytterst viktig och att den påverkar vårt liv på många sätt.

Sömn är viktigt för vår återhämtning

När vi sover sjunker kroppstemperaturen, blodtryck och puls. Utsöndringen av stresshormonet kortisol minskar och ämnesomsättningen går på sparlåga. Under sömnen sker också viktiga uppbyggnadsprocesser. Det sker en ökad bildning av tillväxthormon, som stärker muskler och skelett, och immunsystemet aktiveras.
Inlärning och minnesfunktioner påverkas, framför allt under REM-sömnen.

Dina hjärnfunktioner blir bättre

En tillräcklig sömn som innehåller alla sömnfaser effektiviserar och höjer livsglädjen. Du njuter mer av varje dag!

Ditt minne förbättras

I sömnen filtreras de onödiga minnesfragmenten från de viktiga och minskar belastningen på minnet. Då skapas det utrymme för det väsentliga. Din hjärna kommer att fungera bättre efter en god natts sömn.

Du håller lättare vikten under kontroll

Vid sömnbrist skriker kroppen efter snabb energi. Begäret efter skräpmat är bekant för många bland annat efter festande och dålig sömn.

Du kan öka din kreativitet och du lär dig snabbare

Kreativitet förutsätter ett tillstånd där hjärnan mår bra. Det förutsätter att man är utvilad. När hjärnan filtrerar bort onödiga minnesfragment i sömnen förbättras inlärningsförmågan, eftersom den onödiga informationen raderas ut.

Du ser fräschare och snyggare ut och du kan leva längre

Att man ser fräschare och bättre ut efter natts god sömn vet alla. Allvarlig sömnbrist ökar risken för folksjukdomar. Undersökningar visar att stress, fetma och dåliga sömnvanor i samhället har lett till att bland annat vuxendiabetes och sömnapné har blivit vanligare.